Optimist, realist eller negativ?

Allt är möjligt bara man vill – bara man har rätt inställning!

Ok man kanske behöver förbereda sig lite fysiskt om man ska bestiga K2. Men säg att man har förberett sig för att bestiga K2, man är fysiskt redo men resonerar :
”jag kommer säkert inte komma upp till toppen men jag siktar på det, men jag sätter inga höga förväntningar på det för om jag inte klarar det så blir inte besvikelsen så stor”
Optimistiskt, realistiskt eller rentav negativt?

I mina öron är det att se målet med en negativ inställning och med den mentala inställningen så kommer man inte upp till toppen.
Det är också  att man lyckas med konststycket att ”sörja” två gånger – jag menar; om du redan innan bergsklättringen ser dig själv inte komma till målet så har man redan då en underliggande besvikelse inom sig samtidigt som man innerst inne hoppas och vill komma till toppen.
Och om du av någon anledning sen inte kommer ända upp – då är besvikelsen där igen istället för att komma först då. Hänger ni med 🙂 ?

Lider nog mer med dom som hela tiden utgår ifrån att omgivningen ljuger och försöker lura en. Förutom att det visar en uppenbar bitterhet så föder det negativ energi. Jag sägersom min goa vän Katarina : Jag tror gott om folk,litar på min omgivning för jag tror man mår bättre av det. Självklart ! För det är ju en positiv vinkling istället för att gå omkring att vara misstänksam och negativ.

Jag är en obotlig optimist, har alltid varit det, och att kalla mig för negativt är lika mycket sant som att säga att jag är lat. Det har jag även lyckats smitta av mig på mina barn som  alltid ser saker och ting positivt – kanske tom mer positivt än jag ! Varenda gång jag föreslår något, att vi ska dra iväg någonstans, åka till släkten, få gäster, handla etc etc så möts jag av ett entusiastiskt ”Ja! ” (ok inte när jag frågar om vi ska åka till Coop och handla då…)

Med det sagt är ju inte världen helt perfekt hela tiden. Visst tycker jag att jobbet suger emellanåt, tiden inte räcker till, huset förfaller och barnen bråkar ”jämt” – men utslaget i det stora hela – om fördelningen är 90-10 – är det så farligt? Är det att vara negativ då? Eller är det din egen sinnesnärvaro/inställning som läser in det negativa i det folk säger?

Den optimistiska sidan av mig i kombination med att inte ta allting så förbaskat allvarligt hela tiden tror jag har hjälpt mig framåt många gånger. Jag vet med säkerhet att det har hjälpt mig framåt under mina maratonlopp!

Lägger du ett ruttet äpple i korgen bland tio friska äpplen så blir knappast det ruttna äpplet friskt bara för att dom friska är flera. Men man kan ge sig f-n på att det ruttna smittar av sig till dom friska och förstör dom!
Mao hur omgivningen beter sig och ser på tillvaron påverkar också vägen fram till målet.

Om man har en vägvisare (chef, coach, förälder) som ständigt fokuserar på det som inte blir gjort  istället för att fokusera på det som blir gjort  så påverkar det självklart din egen inställning till det du gör.

Tyvärr finns det många sånna därute – ledare som kräver minituös rapportering, leder genom att söndra, misstror och just fokuserar på allt du inte gör. Det kan vända den mest positiva människan i världen att bli negativ och tycka att man inte duger till, att det man gör aldrig är nog. Framförallt brukar den typen av ledare bara fokusera på sitt eget mål och glömma bort vad det är för något/någon som tar dom till det målet. Många gånger är det också den typen av ledare som blivit ledare tack vare sin egen framgång ex är det inte ovanligt att en stjärnsäljare blir säljchef. Men bara för att man är duktig på att ta sig själv till målet och toppen är man inte lämplig att leda andra!
Många gånger är det faktiskt tvärtom.

Personligen fungerar inte den metoden på mig och utsätts jag för ett sådant ledarskap varken kan eller vill jag prestera, fokus ändras från mitt mål till att blidka någon som misstror, tankar och energi läggs ner på att förklara och försvara istället för framåt mot målet.
Jag arbetar som säljare – hyggligt mätbart 😉 – och utsattes för en chef som krävde rapportering på antal genomförda/planerade möten, antal stängda/planerade affärer  varenda fredag för att sedan på måndag morgon ha 1:1 möte med varje säljare och fråga exakt samma sak?! Ehhh ja jo – jag stängde fyra affärer på lördag eftermiddag…..NOT  … snark! (fick mig att tänka på den där gamla reklamen ”du har ju hela helgen på dig” hahaha!)

Detsamma gäller den här satsningen med BodyFitness – ännu viktigare kanske eftersom man laborerar med kroppen. Fungerar det inte mentalt så svarar inte kroppen på vare sig träning eller kostupplägg – det blir en låsning.

Jag ser optimistiskt på min utmaning (såklart!) – jag kommer stå på scen i december men jag ser det även realistiskt – utan att för den delen vara negativ- att det inte är troligt med en pallplats av olika orsaker främst att jag bara hållt på i drygt 11 månader mot dom som tävlat flera år och tom internationellt.
Precis som i mitt vanliga yrke är vikten av en bra ledare/chef/coach A och O. Fungerar det inte mentalt, finns inte förtroende och ett gemensamt mål så fungerar inte samarbetet.  Jag har två toppenbrudar jag har på distans – Helena och Maria. Vikten av ett bra ledarskap ur ett coaching perspektiv ger jag er en insyn om en annan gång 😉
Jag åkte ner i ett hål i lördags, en mental dipp som hette duga. Ville inte prata med nån och eftersom jag och Helen brukar stämma av på lördagar skickade jag bara två rader till henne i ett mail- det tog inte många minuter innan det plingade till i telefonen med en positiv vinkling av min dipp. Vilket resulterade i att jag ringde och vi hade ett kanonsamtal- dagen var räddad, motivationen var där igen!
Jag använder Skype för att kunna stämma av med Maria (hon bor i Kambodja) och hade mitt första samtal härom dagen. Helt underbart att höra Marias röst! Samma positiva inställning där  ”Ulrica jag vet att du vet mer om det här med kosten än vad du själv tror, du är ju inte dum!”  Och ja – det gör jag! Fast mitt i själva arbetet glömmer jag kanske det, man blir fartblind….
Därmed är inte sagt att coachen behöver stryka en medhårs, egoboosta och ge bekräftelse hela tiden – det är något helt annat, jag tror det kallas fjäsk 😉

ALLA som läser bloggen, alla på FB, jobbet, mina fantastiska kunder på gymet,  familjen  är inkluderade i omgivningen!  NI ger mig otroligt mycket positiv energi – mer än ni någonsin kan föreställa er! Jag vet att jag skrivit det tidigare i bloggen att syftet med min blogg var att den skulle både ge och ta. Jag ger er otroligt långa blogginlägg 🙂 och ni ger mig otroligt mycket positiv energi !
<3 TACK <3

För ett tag sen gjorde vi en undersökning på jobbet där vi skulle lyfta fram våra styrkor – blir ni förvånade om jag säger att Positivity kom på första plats 😉

POSITIVITY
”You are generous with praise, quick to smile, and always on the lookout for the positive in the situation. Some call you lighthearted. Others just wish that their glass were as full as yours seems to be. But either way, people Want to be around you. their world looks better around you because your enthusiasm is contagious. Lacking your energy and optimism, some find their world drab with repetition or, worse, heavy with pressure. you seem to find a way to lighten their spirit. You inject drama into every project. You celebrate every achievement. You find ways to make everyting more exciting and more vital. Some cynics may reject your energy, but you are rarely dragged down. Your Positvity won´t allow it. Somehow you can´t quite escape your conviction that it is good to be alive, that work can be fun, and that no matter what the setbacks , one must never lose one´s sense of humor.  

That´s me in a nutshell!  😀

5 Responses to Optimist, realist eller negativ?

 1. Mkt bra sagt! Det är lätt att bara ge återkoppling på det som inte gjordes. Hua. Självklart måste det göras också om det behövs, men att fokusera positivt får en att växa! Önskar att jag var lika benhårt positiv som du!!! You rock!

  • motivationsbloggen.se

   🙂 tack, ja jag håller med, det måste sägas när det behövs men att bara få påpekanden likt – bra att du gjorde ditt men vad hände med datt ?- är att slå och ge godis samtidigt och får bara mottagaren att se sitt misslyckande.
   KRAM

 2. Ibland är det rätt jobbigt att bli förknippad med att alltid vara glad och alltid vara positiv och att alltid ge sådan energi till andra. Ibland måste man vända energin lite och ge kraft , energi och positivteten till sig själv. Du är en fantastiskt positiv människa som lyckas med vad du företar dig. Det är inte annorlunda denna gång, du kommer att klara det galant. Tänk på att det är inte många som ens kommer i närheten av att få vara med i en sådan här tävling, bara där ha du åstadkommit mycket ! Tappa inte sugen nu efter allt du har gått igenom, och klarat ! Vi är med dig från när och fjärran, och följer dig i det tysta , men jag tror alla tänker ungefär samma sak. Fy fan vad du är bra ! Vi tror på dig tjejen. Upp ur hålet nu ! Snart snart är det över och då kommer du behöva nya mål och nya drömmar ! Men låt denna dröm bli sann ! Kramar i massor !

 3. Änskar du var här och kunde smitta av dig lite på mig just nu..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *