Chokladkolapaj

 

Pajskal
200 g chokladkakor (typ Maryland cookies choklad)
75 g smör

Mörk chokladkola
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao (jag tar alltid liiite mer)
0,5 tsk ättiksprit
50 g smör

Vit chokladkola:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
0,5 tsk ättiksprit
50 g smör

 Garnering
Kakao
d90ef7c6-4948-4183-ba31-0c4da7a70110

1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.

2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Använd termometer för på min spis tog det snarare 20 min att koka kolan. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.

3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.

4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.

5. Ta fram pajen ca 20 min innan servering, svårt att skära i den annars och smaken är godare på kolan om den är mer rumsvarm 🙂 Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Eventuellt vispad grädde till.

20131109_213105

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *